Sjednica optužnog vijeća 18.10.2022.

U nastavku procesa protiv Marka Franciškovića, Natka Kovačevića i Markove supruge 18.10.2022. zakazana za 13:30 sati a održana sa zakašnjenjem od više od sat vremena SJEDNICA OPTUŽNOG VIJEĆA.

Ispred zgrade suda postrojeno je stajala skupina “strašnih” specijalaca koji su za režimske medije glumili ozbiljnost i opasnost od još strašnijeg terorista i njegovih sljedbenika.

Klik na sliku za video o ročištu.

Podršku nepravedno optuženima došla je iskazati skupina ljudi zabrinuta za sadašnjost i budućnost sve žešće tiranije koja stišće cijeli narod, a protiv koje se desetljećima javno borio svojim intelektualnim djelovanjem književnik Marko Francišković već više od 10 mjeseci zatvoren na temelju umjetno iskonstruirane, a u realnosti potpuno neosnovane sumnje.

Nekoliko minuta nakon što je trebala početi sjednica, Marko Francišković iz Remetinca zove suprugu, te joj javlja da se još uvijek nalazi u Remetincu, jer zatvorsko osoblje tvrdi da ne posjeduje nalog da ga vodi na ročište. Još jedna u nizu OMAŠKI koje se bez ikakvih posljedica sustavno toleriraju režimu na štetu nepodobnih i nepoželjnih.

Ponovimo, istražni zatvorenici imaju pravo na 15 minuta telefonskih razgovora TJEDNO prema odobrenim telefonskim brojevima.

Kad je Marko Francišković napokon dovezen do zgrade suda, standardno vezan lancima, započeta je sjednica optužnog vijeća kojeg čine sutkinje Željka Skomeršić i Jasna Pavičić a predvodi predsjednica vijeća Daniela Kustec.

Nakon primjedbe odvjetnika Hodaka na tretman okrivljenog i dovođenje u lancima, sutkinja Kustec ograđuje se ističući kako je naredba da se Marka dovodi u lancima u nadležnosti uprave zatvora. Tko je unutar zatvorske uprave odgovoran za izdavanje ove naredbe? Hoće li i taj snositi svoj dio osobne odgovornosti za nehumano iživljavanje nad čovjekom kojem i dalje nije (niti će ikada biti) potvrđeno počinjenje ikakvog kaznenog djela?

Prva točka ročišta bilo je rješenje sudačkog vijeća o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza. Sud ODBIJA prijedlog obrane.

Zatim obrana prvookrivljenog Zvonimir Hodak pokreće pitanje ukidanja mjere istražnog zatvora za svog branjenika Marka Franciškovića što sud također ODBIJA.

Na navedena rješenja postoji rok za žalbu Visokom kaznenom sudu (od 3 dana) koji onda tu žalbu razmatra nakon čega donosi jednu od dvije moguće odluke:

ili prihvaća žalbu nakon čega optužno vijeće mora ponovno odlučivati o pitanju zakonitosti dokaza, 

ili odbija žalbu i odlučuje o potvrđivanju optužnice.

Vezano za pitanje mjere istražnog zatvora za Marka do 13.11. (svaka dva mjeseca nakon pravomoćnosti odluke o mjeri istražnog zatvora) sud mora ponovno razmatrati postojanje uvjeta za nastavak u ovom slučaju najstrože mjere opreza, no po svemu dosada sudeći, i to će ročište biti čisto ponavljanje istih ispraznih razloga i automatsko odbacivanje na istim temeljima kao i proteklih 10 mjeseci.

No paralaleno s time, sastavljena je i poslana ustavna tužba kao sljedeći korak nakon Visokog kaznenog suda, kojom se traži ukidanje mjere istražnog zatvora za Marka Franciškovića. Praksa je da Ustavni sud ovakva pitanja rješava u roku od 30ak dana.

“Marko je psihički jak, no naravno i ljut i frustriran predstavom za mase kojoj svjedoči, no unatoč svemu, Marko ima impresivnu samokontrolu i sve podnosi dostojanstveno i staloženo. Marko je jak karakter još čvršćih uvjerenja, s dubokim osjećajem za pravdu i viši smisao. Tako duhovno učvršćen tu nepravdu podnosi zaista hrabro, spremno i odlučno. Zna o kakvoj se borbi radi i bori se unutar svojih mogućnosti. Piše, održava mentalnu, duhovnu, intelektualnu i fizičku kondiciju u tim nehumanim uvjetima idealnim za apsolutno lomljenje čovjeka na svim razinama. Puno čita. Pročitao je preko pedeset knjiga. To su vreće knjiga koje mu se šalju stalno i koje periodički vraća van da mu se ne gomilaju u sobi. Stalno traži nove naslove koje moli da mu se pošalju ili nabave. Napisao je jednu kratku knjižicu koju se raduje objaviti prije drugog dijela “Hrvatskog džihada”, a ima i već mnoge druge ideje na kojima radi.” 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *