Ukratko o slučaju Marka Franciškovića

Krenimo na stranici DORH-a i prvom priopćenju vezanom za slučaj “prvoosumnjičenog” Marka Franciškovića i “drugoosumnjičenog” dr. Natka Kovačevića:

“Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona”

https://dorh.hr/hr/priopcenja/zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-u-zagrebu-ispitana-dvojica-osumnjicenika-doneseno (16.01.2022. 23:10h)

Uputimo li se na web stranicu zakon.hr, odijeljak Kazneni zakon, vidjet ćemo točnije za što se točno Marka sumnjiči:

Članak 99. kaznenog zakona odnosi se na “javno poticanje na terorizam”, dok članak 97. pojašnjava što točno obuhvaća riječ “terorizam” U priopćenju DORH-a navedeno je da se na Marka, tako su to oni odlučili, odnose točke 2. i 4. iz stavka 1.

“DORH” – tko god to bio,  smatra da je Marko, javno pozivao na “napade na tijelo drugoga”, te da je javno pozivao na “uništenje državnih ili javnih objekata, prometnog sustava, infrastrukture…” (vidljivo na slici iznad)

Zanimljivost za sve čitatelje je to, da na stranici zakon.hr nije moguće selektirati tekst zakona onako kako bi bilo normalno logično, razumno i očekivano da se može… Protrebno je prvo preuzeti zakon u obliku e-knjige, jer, zašto bi se ljudima olakšalo kad im se može otežavati čak i na ovakvim banalnim detaljima. No, vratimo se na Markov slučaj.

*edit 17.01.2022. 09:00h Web stranica zakon.hr nije državna stranica. Radi se o neprofintnom projektu privatne tvrtke. Na državnoj stranici Narodne Novine moguće je kopirati tekst zakona. Hvala na informaciji @Bo kk s Foruma Banovine Horosan*

U drugom priopćenju DORH-a vezanom za ovaj slučaj stoji:

U odnosu na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu za određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika (1970.), sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu odredila mu je istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi, odnosno zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3 . Zakon o kaznenom postupku).

https://dorh.hr/hr/priopcenja/zupanijsko-drzavno-odvjetnistvo-u-zagrebu-dopuna-priopcenja-od-4-prosinca-odreden (16.01.2022. 23:22h)

Više od mjesec i pol dana, Marko Francišković je zatvoren u istražnom zatvoru zbog straha od “ponavljanja kaznenog djela. Kaznenog djela koje tek treba dokazati da li je počinjeno. Dakle, mjesec i pol dana provodi se istraga koja bi trebala potvrditi nečiju “osnovanu sumnju” da je Marko Francišković JAVNO POZIVAO NA TERORIZAM.

Svi koji su pratili Markovo djelovanje “tokom studenog 2021.” (U priopćenju DORH-a dan je taj točan vremenski okvir navodnog javnog počinjenja kaznenog djela za koje mjesec dana nisu pronašli dokaze) znaju da sumnja apsolutno nije osnovana i da se radi o čistom politički motiviranom progonu.

Kako se ne bismo zaustavili na pukoj tvrdnji, priložit ćemo i dokaze:

Proteklih mjesec dana, po društvenim mrežama dijelile su se kompilacije, komentari, svjedočanstva i videomaterijal koji potpuno osporavaju bilo kakvo pozivanje na terorizam. U nastavku navodim njih samo nekoliko s dokazima koji upućuju na upravo suprotno od onoga što se Marku Franciškoviću stavlja na teret.

Jedino ispravno i jedino pravedno nakon svega ovoga bilo bi hitno puštanje Marka Franciškovića i potpuna obustava procesa pokrenutog protiv njega i dr. Natka Kovačevića.

Sve manje od toga je čista nepravda koju nećemo zaboraviti i protiv koje ćemo se do kraja boriti sve dok navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni.

2 thoughts on “Ukratko o slučaju Marka Franciškovića”

  1. Poziv na napad na tijelo drugoga – nitko nije napadnut – nitko nije dobio šaku u glavu što se svakodnevno dešava – nitko nije ubijen, a uništavanje imovine – pa nije razbijena ni jedna čaša a kamoli izlog ili srušena i zapaljena zgrada vlade ili sabora – pa šta im treba dva mjeseca da utvrde da se ništa od toga nije dogodilo – apsurd je i to da ga se ne pušta da ne bi ponovio “djelo” – pa koje djelo kad se ništa nije dogodilo????

  2. Kreković Ksenija

    Ljudi koji pozivaju na mirno rješavanje ovog terora,na razuman i odmjeren pristup ovoj situaciji završavaju iza rešetaka dok pravi kriminalci,ubojice,nasilnici, ucjenjivači slobodno šetaju.
    Sloboda za Marka i sve ostale koje se progoni jer su javno progovorili protiv terora!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *