PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MARKA, NATKA I LANE

REZIME DANAŠNJE JAVNE SJEDNICE VIJEĆA O SLUČAJU MARKA FRANCIŠKOVIĆA, DR. NATKA KOVAČEVIĆA I LANE UJDENICE
 
Dana 30.03.2022., podizanjem optužnice završena je istraga protiv prvookrivljenog Marka Franciškovića, drugookrivljenog dr.  Natka Kovačevića i trećeokrivljene Lane Ujdenice, supruge Marka Franciškovića, majke njihovo dvoje malodobne djece.
Iz statusa okrivljenika prešli su u status optuženika i tako je završila tajna istraga i sada bi cijeli proces i suđenje, koliko smo shvatili, po Ustavu trebali biti javni.
Pročitajte današnju dopunu priopćenja objavljenu na službenim stranicama DORH-a:
 
“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 31. ožujka 2022., podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.), drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1965.) i trećeokrivljene hrvatske državljanke (1993.) zbog počinjenja više kaznenih djela javnog poticanja na terorizam.
Prvookrivljenika se optužnicom tereti da je počinio dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona, te sve u vezi članka 52. Kaznenog zakona i uz primjenu članka 51. Kaznenog zakona,  a drugookrivljenika se tereti da je počinio jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. KZ-a, dok se trećeokrivljenicu tereti da je počinila jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. KZ-a u vezi s člankom 52. KZ-a.
Okrivljenicima se optužnicom stavlja na  teret da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.
Prvookrivljenika se tereti da je od 13. studenog 2021. do 1. prosinca 2021., u više gradova na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima radi protivljenja odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti Covid 19. Tereti ga se da je potom izrađivao videosnimke tih istupa namijenjene javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj,  te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Navedene su snimke objavljivane na Internetu.
Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je 28. studenog 2021., zajedno s prvookrivljenikom, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su, nezadovoljni radom tijela državne vlasti, pozivali građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura i zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj, te na  ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.
Prvookrivljenika i trećeokrivljenicu se tereti da su od 16. prosinca 2021. do 22. prosinca 2021. u Zagrebu i Zadru, postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, a u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja.
Prvookrivljenika se tereti da je, tijekom određenog mu istražnog zatvora i korištenja svog prava telefonskog kontakta sa svojom suprugom odnosno trećeokrivljenicom, putem telefona javno pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.
Trećeokrivljenicu se tereti da je snimala navedene govore i potom ih uređene javno objavljivala na jednoj internetskoj platformi.
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) sve do okončanja kaznenog postupka.
U odnosu na drugookrivljenika predloženo je produljenje mjera opreza obveznog javljanja nadležnoj policijskoj postaji, zabrane posjećivanja određenog mjesta i područja i zabrane pristupa internetu (članak 98. stavak 2. točka 3.,  2. i 11. Zakona o kaznenom postupku).
Ujedno, u odnosu na trećeokrivljenicu predloženo je produljenje mjere opreza zabrane pristupa internetu (članak 98. stavak 2. točka 11. Zakona o kaznenom postupku).
*****
Dakle, Marko Francišković ostaje u pritvoru do daljnjeg. Ovo sada više nije istraga pa za njega nema produljenja do određenog roka, već je na snazi pritvor koji traje na neodređeno. Ide daljnja procedura, eventualne žalbe, odgovori na žalbe itd…
Za Lanu je sud zakazao novo ročište, 04. travnja u 8:30h,  budući da danas nije bio prisutan njen odvjetnik dodijeljen po službenoj dužnosti.
Interesantan podatak je i da su svi okrivljeni kontaktirani samo dan ranije (o današnjem vijeću), kao i da optužnicu još nisu vidjeli ni okrivljeni, ni njihovi odvjetnici.
Za Marka je odlučeno da ostane u zatvoru tijekom procesa zbog otegotnih okolnosti onog prijašnjeg kažnjavanja iz cca 2013. u vezi posjedovanja njegovog oružja iz domovinskog rata te zbog ta dva You tube videa na njegovom kanalu Banovina Horosan koja je objavila supruga Lana s njegovim javljanjem iz Remetinca, a koja su po njima poticanja na protuustavno djelovanje. Ono što se uglavnom čulo u videima je poruka ljudima da ne klonu duhom, no po tužilaštvu, ta 2 videa su “dokaz da je Marko spreman ponavljati (?!) “kaznena” djela.
Naravno, ne zna se koliko dugo će proces trajati. Ako smo dobro shvatili zakon, Marko može biti u zatvoru sve do eventualnog završetka odsluženja kazne. On danas nije došao na ročište, niti je do sad bio pušten da izađe iz zatvora pod pratnjom, čak ni po službenim dužnostima prisustvovanja na ročištima ili odlaska do banke. Odvjetnik Zvonimir Hodak će pokušati riješiti da se Marko brani sa slobode.
Grupica prijatelja došla je danas podržati okrivljenike pred sudom. Unatoč “javnosti” današnjeg vijeća, nitko nije bio pušten u sudnicu.
“To nije moja samovolja, tako su mi rekli iz sudnice.” – izjavio je policajc s porte suda na pitanje nekih koji su zamolili da prisustvuju.
Budući da se ovdje radi i o mogućem ozbiljnom presedanu koji povlači implikacije za svakog tko javno iznosi svoja promišljanja i stajališta koja se “ne uklapaju”, ovaj je slučaj od izrazito velikog interesa za javnost te se nestrpljivo očekuje saznati koje je sve dokaze tužilaštvo uspjelo sakupiti, kojima pokušava dokazati da je Marko Francišković uistinu i počinio navedeno kazneno djelo.
Ostaje činjenica i kako je znatan dio hrvatske javnosti (a i šire!), blago rečeno – zapanjen ovim cijelim procesom jer ne vide pozivanje na terorizam pa se tako može čuti i kako se ovaj slučaj naziva političkom progonom, montiranim procesom i nečim što podsjeća na ono zloglasno djelo verbalnog delikta, kazne “popularne” iz vremena SFRJ.
Što vi mislite o svemu?

preuzeto s portala ATMA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *