Prvo sudsko ročište 17.10.2023. – kratki pregled

Dana 17. 10. 2023. u 9h ujutro održano je prvo ročište u slučaju Marka Franiškovića kao prvookrivljenog, Natka Kovačevića kao drugookrivljenog i trećeokrivljene Lane Ujdenice na Županijskom sudu u Zagrebu.

Francišković, Kovačević i Ujdenica, nakon pročitanih prvih 14 stranica optužnice od strane predstavnice DORH-a izjasnili su se kako se ne osjećaju krivima za ono što im se stavlja na teret, odbacujući optužnicu u potpunosti kao neosnovanu. 

Kao predstavnici javnosti u sudnici su bili prisutni novinari 24 sata, Večernjeg lista, i Hina-e kojima je predsjednica sudskog vijeća odobrila fotografiranje u sudnici prije same rasprave. 

Iako su Županijski sud i Visoki kazneni sud već pravomoćno odbacili prijedlog izdvajanja dijela dokaza kao nezakonitih zbog nepravovremenog i nepravilnog prilaganja dokumentacije od strane tužilaštva, branitelj trećeokrivljene, Lane Ujdenice, supruge Marka Franciškovića uložio je na tu odluku prigovor radi zadržavanja prava na kasnije eventualno podizanje pitanja zakonitosti dokaza na više instance sudova.

Zatraženo je od strane branitelja i utvrđivanje identiteta nepoznate osobe koja je u svojstvu zabrinutog građanina izvršila početnu prijavu policiji prilažući u njoj razne postove i komentare s društvenih mreža nepoznatih autora, nepoznatog vremena objavljivanja, nepoznatog porijekla i neutvrđene autentičnosti kako bi se prije korištenja navedenih screenshotova s društvenih mreža kao dokaza utvrdila njihova povezanost s vremenom počinjenja navodnih kaznenih djela.

Predstavnica DORH-a taj je prijedlog ocijenila kao nepotreban i irelevantan.
No zahtjev za utvrđivanje identiteta je ipak prihvaćen od strane sudskog vijeća. 

Svo troje okrivljenika izjasnilo se da će obranu iznjeti nakon izvođenja dokaza tužilaštva nakon čega je isto i započeto te će izgledno trajati kroz nekoliko narednih ročišta na kojima će se pregledavati sve snimke i sav dokazni materijal prikupljen od strane tužilaštva. 

Obrana Natka Kovačevića predložila u ovoj fazi i nekoliko svjedoka koji su pristustvovali na tribini u Sitnom Donjem, a koji bi trebali posvjedočiti na koji su način shvatili nastup Natka Kovačevića na skupu u Sitnom Donjem.

Sljedeće ročište zakazano je za 09.01.2024.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *