Najava nastupa – Ustaški zabavnik (11.02.2024.)

Službeno najavljujemo stand up comedy predstavu Marka Franciškovića koju prikladno prevodi na hrvatski kao “Ustaški zabavnik”.

Predstava će se održati 11.02.2024. u Češkom domu u Zagrebu (Šubićeva 20) u 17 sati (Ulaz je besplatan)

Usprkos žestokim napadima režimskih struktura, Marko u svojoj oslobodilačkoj borbi od njihove agresije pronalazi inspiraciju kroz humor. Duhovitost je duhovnost, jer, koliko god se sve činilo crno – ovaj život je samo igra i zabava.

Marko Francišković svojim nastupom pokazuje i ukazuje na neuništivost slobodnog duha u suradnji sa znanjem obogaćenim intelektom.

Za sebe kaže da je u prvom redu književnik, a njegov dosadašnji rad pokazuje jedan avanturistički, istraživački pristup kroz stalno istraživanje novih formi.

Do sada je kreativni izlaz pronašao u formi publicistike (“Hrvatska knjiga opstanka”), dnevnika (“Fejsijada i odiseja”), kratkih priča (“Poslanice velikog učitelja”), poezije (“Uski put”), romana i putopisa (“Hrvatski džihad”), pjesme (“Corona de leon”).

Kao umjetnik ovoga se puta pronašao u formi stand up predstave.

U po mnogočemu najmračnijem razdoblju svoje karijere, pod optužbom za terorizam – Marko pokazuje da kao čovjek i kao umjetnik, i dalje nije izgubio duh. 

…Što podsjeća na riječi pjesme koje navodi u “Hrvatskom džihadu”:

“Ja smrt kao šerbet pijem,
na vaše se brige smijem”

te im daje jednu naknadnu potvrdu. Moglo bi se reći da se radi o svojevrsnom “predotkrivenju” (“foreshadowing”) upravo ovog nadolazećeg nastupa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *